Sardine

GRECIA

icon_person 6 PERSOANE     icon_person 40 de minute

Mod de preparare

Scufundați frunzele de viță de vie în apă sărată clocotită, timp de 3-4 minute.
Clătiți-le rapid cu apă rece din belșug, astfel încât frunzele să își păstreze culoarea verde.
Răsfirați frunzele de viță de vie pe un prosop absorbant, pentru a se usca.
Curățați sardinele, înlăturând capul și intestinele. Asezonați cu un vârf de cuțit de sare grunjoasă și lăsați peștele la scurs, într-o strecurătoare, timp de 10 minute.
Împachetați sardinele în frunzele de viță de vie (fiecare sardină într-o frunză separată). Dacă frunzele de viță de vie sunt mari, tăiați-le pe jumătate.
Puneți frunzele de viță de vie umplute într-o tigaie, lăsați la copt și stropiți cu ulei de măsline.
Preîncălziți cuptorul la 180°, timp de 10 – 15 minute și apoi puneți la copt. Serviți cu garnitură de salată grecească și cu vin de Santorini cu Denumire de Origine Controlată (DOC).

Ingrediente

1 kilogram de sardine proaspete
1 ceașcă de ulei de măsline
Sare grunjoasă
300 de grame de frunze fragede de viță de vie

Elias Mamalakis este redactorul șef al numărului grecesc al revistei “Olive” – una dintre cele mai renumite reviste de gastronomie din Europa, precum și gazda unei emisiuni faimoase de televiziune, “Boukia kai Sychorio” (“Atât de delicios”), emisiune care a fost distinsă cu premiul Programul TV al Anului 2016, la Cannes.
Elias este extrem de activ în promovarea produselor marine obținute din surse durabile. Este coautorul unei cărți despre populația de pești din Grecia și sprijină realizarea unui documentar având ca tematică pescuitul excesiv.

Povestea sardinei

Află mai multe despre sardină și alte povești din farfuria ta.