Stavrid atlantic

Trachurus trachurus

  • Marea Mediterană (FAO 37) , (FAO 27)
   Năvod
  • Marea Mediterană și Marea Marmara (FAO 37)
   Traul de fund

  Biologie
  Atât stavridul albastru (Trachurus picturatus) cât și stavridul atlantic (Trachurus trachurus) au corpul alungit și capul mare. Se întâlnesc de obicei deasupra fundurilor nisipoase între 100-200 m adâncime dar câteodată se întâlnesc și în larg și în apropierea suprafeței. Sunt specii gregare, formând adesea bancuri împreună cu specii de hering sau alte specii de macrou. Dimensiunea maximă este de 60 de cm, dar cel mai adesea lungimea este de 15-30 cm. Stavridul se hrănește în principal cu crustacee, creveți, dar și plevușcă și calmari. Distribuția speciilor acoperă Atlanticul de NE și de E și se întâlnesc și în vestul Mediteranei. Se capturează cu carmace, paragate, năvoade sau traule de fund.
  Starea stocurilor
  Pentru stocurile din vest, stocul cel mai important de stavrid albastru, s-a făcut o evaluare fiabilă și s-au făcut disponibile punctele de referință. Pentru Marea Nordului precum și pentru stocurile din sud, nu se poate face o evaluare completă a stocurilor, din pricina lipsei datelor. Exploatările de stavrid sunt pescării artizanale de mici dimensiuni care utilizează carmace în apele de coaste din Arhipelagul Azorelor. Presiunea exercitată de pescuit este scăzută la această specie.
  Efecte ecologice
  De obicei stavridul albastru nu este principala țintă de captură și este prins în campanii de traul e fund. Cel mai probabil acest tip de pescuit exercită impacturi severe asupra mai multor specii. În zona evaluată lipsesc datele precise cu privire la procentele aruncate peste bord, dar datele disponibile indică procente ridicate și foarte ridicate. Campaniile de pescuit pot afecta mediul și pot impacta moderat sau sever structurile submarine. Pe de altă parte, stavridul albastru este capturat și cu năvoade, care au procente de captură aruncată peste bord reduse și la care captura accidentală este considerată puțin probabilă. Pescuitul de stavrid este foarte selectiv. Procentele de captură accidentală și cele de captură aruncată peste bord nu sunt cunoscute dar sunt considerate a fi foarte mici. Impactul asupra ecosistemului este considerat a fi unul puțin probabil.
  Management
  Managementul este considerat a fi în general efectiv pentru pescuitul de stavrid și parțial efectiv pentru pescuitul de stavrid albastru, în funcție de zona de pescuit.