BIBAN ROȘU

Sebastes marinus norvegicus

• FAO 27, Atlanticul de NE
      traul de fund, plase năvod

Informații generale
    Bibanul roșu (cunoscut și sub numele de biban oceanic și pește roșu) poate fi găsit în Atlanticul de Nord, din Europa de Nord și America până în Groenlanda și Islanda. Este o specie oceanică și pelagică (adică trăiește în ape intermediare și în larg), găsită la adâncimi între 100 și 1,000 metri. Acest pește crește până la 100 centimetri (dimensiunea medie fiind de 45 centimetri) și cântărește până la 15 kilograme. Durata de viață poate ajunge la peste 60 ani.
    Populațiile de biban roșu variază de la o zonă a FAO 27 la alta. În unele zone peștii sunt încă numeroși, în timp ce în Norvegia bibanul roșu este clasificat ca specie pe cale de dispariție. În mod similar, captura accidentală (pește considerat, din varii motive, fără însemnătate economică; aruncat înapoi în mare) variază, precum și captura de specii pe cale de dispariție, ca și impactul negativ asupra ecosistemelor vulnerabile precum recifele de corali. Reglementarea flotei de pescuit a înregistrat un succes parțial.