Calcan de Azov

Scophthalmus maximus

    • NE Atlanticului (FAO 27)
      traul longitudinal, traul demersal
    • Marea Neagră (FAO 37)
      traul de fund

    Biologie
    Calcanul este un pește demersal care trăiește pe funduri nisipoase în ape relativ puțin adânci aproape de țărm. Aceatsă specie ajunge la maturitate reproductivă la vârsta de 3-5 ani. Icrele sunt depuse de la mijlocul lunii aprilie la mijlocul lui iunie în ape cu temperaturi de 8-16°С, perioadă în care calcanul înoată mai aproape de mal, la adâncimi de 10-30 m. Fecunditatea medie este de 5 000 000–6 000 000 icre. Calcanul este un prădător care consumă pește (mai ales merlan și stavrid), crustacee și moluște.
    Calcanul se găsește în lungul coastelor Mării Negre, majoritatea efectivelor fiind cantonate ăn zona de platou continental, unde trăiește în bancuri locale. Ocazional, peștele pătrunde în părțile sudice ale Mării de Azov și în Bosfor, sporadic fiind întâlnite exemplare care ajung în Mediterana și Marea Adriatică.
    Starea stocurilor
    Pescuitul ilegal și supraexploatarea, inclusiv a tineretului, sunt principalele amenințări la adresa speciei, acestora adăugându-li-se poluarea.
    Efecte ecologice
    Ciclul de viață complex al speciei duce la un nivel de vulnerabilitate moderat la ridicat în fața supraexploatării. Nu există încă suficiente informații disponibile cu privire la starea prezentă a stocurilor.
    Datele disponibile arată că impactul pescuitului amenință situația stocurilor într-o mare măsură. Traulele de fund au un impact negativ semnficiativ asupra ecosistemelor cu efecte directe și indirecte asupra unui număr mare de speci din cele mai diverse. Acest tip de echipament are efecte fizice considerabile asupra diferitelor comunități bentice.
    Management
    Calcanul este prins în principal ca și captură accidentală în campaniile mixte și din acest motiv face obiectul unor politici generale de management.