Crap

Cyprinus carpio

    Biologie
    Crapul este un pește de apă dulce care atinge în general 35 centimetri lungime și o greutate de circa 1 kg. Crapul este originar din Asia și a fost introdus în Europa de către romani. Crapul nu este pretențios și se dezvoltă foarte bine în ape cu conținut scăzut de oxigen. Din acest motiv sunt bine adaptați pentru reproducerea în iazuri puțin adânci.
    Consum de spațiu /apă
    În numeroase țări europene crapul este crescut în heleștee. Înmulțirea are loc adesea pe scară largă.
    Consum de hrană/energie
    Crapul este omnivor și se hrănește atât cu plante și alge din apă cât și cu animale terestre. Creșterea crapului în captivitate cu hrană suplimentară se face folosind în principal nutreț pe bază de cereale. Furajul de făini de pește este administrat în cantitate mică și numai pe o perioadă scurtă de timp, primăvar. Pentru obținerea unui kilogram de crap este necesar a se utiliza mai puțin de 100 grame de pește sălbatic sub formă de făini și ulei. Așa numitele sisteme ‘zero input’ se bazează pe capacitatea naturală de producție a corpului de apă și nu folosesc furaje suplimentare.
    Efecte ecologice
    Cultura în heleșteu este mai ușor de controlat decât reproducerea în sisteme deschise. Crearea de stocuri de reproducători pe baza capacității naturale a corpului de apă de a suporta populația este, deci, redusă, astfel încât nu există contaminare cu apă uzată în vecinătatea crescătoriei. Problemele cu bolile, paraziții și tratamentul acestora sunt, deci, minime și există doar efecte minore asupra apelor din jur. Deoarece crapul necesită hrănire suplimentară foarte redusă sau deloc, crescătoriile de crap nu poluează suplimentar stocurile de pește sălbatic.
    Management
    Reglementarea crescătoriilor de crap în Europa este considerată a fi suficient de eficientă.