Hering

Clupea harengus

    • Canada (FAO 21)
      năvod
    • Atlanticul de Nord (FAO 27)
      traul pelagic

    Biologie
    Heringul este o specie gregară, formând bancuri la adâncimi de până la 360 metri. Este răspândit în Marea Nordului și Marea Baltică precum și în Atlanticul de Nord. Heringul se hrănește cu zooplancton și este o hrană importantă pentru numeroase specii marine, ceea ce îl face o verigă esențială în rețeaua trofică marină. Peștele cu siluetă alungită poate atinge o lungime de circa 45 cm și poate trăi până la 25 ani.
    Starea stocurilor
    Heringul de Atlantic este una din speciile de pește cele mai consumate din lume. Pentru a putea impulsiona sustenabilitatea speciei, este foarte important să se acorde atenție originii capturii. ÎN anumite regiuni stocurile sunt bine gestionate și, din acest motiv, sunt în stare bună, pe când alte stocuri sunt considerate a fi supraexploatate.
    Efecte ecologice
    Deoarece plasele folosite pentru pescuitul heringului rareori ajung în contact cu fundul apei, captura constă majoritar în hering, ducând la procente mici de captură accidentală și lăsând comunitățile bentice vulnerabile aproape neafectate.
    Din păcate, în numeroase cazuri capturi întregi sunt aruncate înapoi în mare în speranța unor capturi mai valoroase. În anumite zone, capturile accidentale de hering sub dimensiunea comercială sunt o adevărată problemă.