Pălămidă

Atlantic bonito

    • Mediterana, Marea Neagră (FAO 37)
      năvod, paragat sau talian
    • Mediterana, Marea Neagră (FAO 37)
      setcă

    Biologie
    Pălămida sau lacherda este o specie pelagică gregară, ce înoată în bancuri. Ea se poate adapta la modificări treptate de mediu dar nu la cele bruște (temperatura apei între 12° și 27° С și salinitate între 14 și 39°/00). Adulții ajunși la maturitate sunt prădători, hrănindu-se cu bancuri mici de pești, cefalopode și crustacee. La pălămidă s-a raportat și fenomenul de canibalism.
    În Marea Neagră, dimensiunea maximă a acestei specii este de 85 cm în lungime și 5 kg în greutate, dar majoritatea exemplarelor ajung la o lungime de circa 50 cm și o greutate în jur de 2 kg.
    Management
    Nu există puncte de referință valabile și datele cu privire la efectivele și capturi sunt sărace sau lipsesc în cele mai multe cazuri. Situația efectivelor nu poate fi stabilita datorită lipsei datelor și orice plan de management ar trebui să facă față unei sub raportări probabile a capturilor. Provocarea importantă constă în dificultatea monitorizării capturilor la mal deoarece acestea au loc pe toată coasta și în cherhanale de mici dimensiuni. În plus, identificarea corectă a diferitelor specii mici de ton este dificilă. Specia are o rezistență moderată și formează adesea bancuri de pești. Perioada de reproducere și dimensiunea la prima reproducere pot varia de la o regiune la alta. Raportul de captură accidentală și compoziția acesteia sunt necunoscute. Cazurile în care acestea includ specii vulnerabile sunt înregistrate dar considerate a fi în număr foarte mic. Efectele asupra habitatului bentic depinde de zona unde este amplasat echipamentul iar efectele asupra ecosistemului sunt considerate a fi neglijabile. Nu există un management specific speciei în Mediterana iar măsurile generale de management se referă în principal la utilizarea echipamentului de pescuit.
    In timpul evaluării precedente au fost evaluate la un loc diferitele tipuri de echipamente (aici: setcă pelagică, năvod, carmac, taliene) și s-a aplicat un scor mediu. Deoarece impactul asupra mediului marin generat de diferite echipamente variază semnificativ ca intensitate, evaluarea după un singur tip de echipament poate duce la o modificare a scorului total de evaluare și a culorii. Prezenta evaluare a Sarda prinsă cu talian (almadraba) dus la modificarea culorii (roșu deschis 4 (scor de evaluare) la galben -1), deoarece impactul acestui tip de echipament asupra mediului marin este considerat a fi mai redus.