Sturionii

dinozaurii din Dunăre

Pescuitul excesiv, cândva legal, dar în prezent ilegal, reprezintă principala ameninţare directă pentru supravieţuirea sturionilor din Dunăre. Începând cu 2006, pescuitul sturionilor a fost interzis în România, printr-o prohibiție totală, iar în Bulgaria, din anul 2011. Pescuitul sturionilor este interzis și în celelalte țări de pe coasta Mării Negre. În plus, din 1998, toate speciile de sturioni sunt protejate de Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție (CITES).

Suntem specii de pești migratori care au apărut acum 200 de milione de ani, dar astăzi ne aflăm în pericol de dispariţie. În Dunăre, întâlniți morunul (Huso huso), nisetrul (Acipenser gueldenstaedti), păstruga (Acipenser stellatus), cega (Acipenser ruthenus), șipul (Acipenser sturio) și viza (Acipenser nudiventris).

Acipenser spp.

montage_stoer_fischstory

icon_fishCu ce mă hrănesc

Crustacee.

icon_globalUnde mă găsești

În apele costiere, râurile şi lacurile din emisfera nordică mai trăiesc 25 de specii de sturioni, În Europa, ne găsiți în sectorul Dunării împărțit de România și Bulgaria, dar și în Marea Neagră.

icon_left_rightDimensiunea la maturitate

Variază în funcție de specie: de la minim 35 cm (cega), la minim 166 cm (morunul). Dar morunul poate ajunge și până la 6 m.

 

icon_hand_fish_size2

icon_helpCe poți face

În Europa, nu mă cumpărați decât dacă provin din acvacultură. De asemenea, dacă cumpărați caviar, asigurați-vă că acesta are eticheta CITES. Chiar dacă etichetarea nu este necesară pentru caviarul produs în Statele Unite ale Americii, produsul adus pe piața din Uniunea Europeană trebuie să aibă etichetă CITES.

IDEI DESPRE CUM SĂ GĂTIM

Storceagul

Storceagul este o ciorbă de pește tipică Deltei. Dacă mai demult localnicii foloseau morunul proaspăt pescuit din Dunăre, în ziua de azi ingredientul principal provine din acvacultura sau din import, sturionii fiind protejați prin lege. Detalii, pe: sturioni.wwf.ro