Sturionii
dinozaurii din Dunăre
Pescuitul excesiv, cândva legal, dar în prezent ilegal, reprezintă principala ameninţare directă pentru supravieţuirea sturionilor din Dunăre. Începând cu 2006, pescuitul sturionilor a fost interzis în România, printr-o prohibiție totală, iar în Bulgaria, din anul 2011. Pescuitul sturionilor este interzis și în celelalte țări de pe coasta Mării Negre. În plus, din 1998, toate speciile de sturioni sunt protejate de Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție (CITES).
Suntem specii de pești migratori care au apărut acum 200 de milione de ani, dar astăzi ne aflăm în pericol de dispariţie. În Dunăre, întâlniți morunul (Huso huso), nisetrul (Acipenser gueldenstaedti), păstruga (Acipenser stellatus), cega (Acipenser ruthenus), șipul (Acipenser sturio) și viza (Acipenser nudiventris).
Acipenser spp.
Cu ce mă hrănesc
Unde mă găsești
Dimensiunea la maturitate
Variază în funcție de specie: de la minim 35 cm (cega), la minim 166 cm (morunul). Dar morunul poate ajunge și până la 6 m.
Ce poți face
IDEI DESPRE CUM SĂ GĂTIM
Storceagul
Storceagul este o ciorbă de pește tipică Deltei. Dacă mai demult localnicii foloseau morunul proaspăt pescuit din Dunăre, în ziua de azi ingredientul principal provine din acvacultura sau din import, sturionii fiind protejați prin lege. Detalii, pe: sturioni.wwf.ro