În medie, la nivel mondial, fiecare persoană consumă aproximativ 20 de kilograme pe an — aproape dublu față de cantitatea consumată în urmă cu 50 de ani.
O alimentație fără pește este greu de imaginat, în condițiile în care cererea globală este în continuă creștere.
La momentul de față, pentru a ne satisface dorințele culinare, extragem din mări și oceane o cantitate de pește mai mare decât cea pe care o pot oferi acestea.
Am ajuns însă într-un punct în care ecosistemele marine și o mare parte dintre comunitățile locale – în special cele din țările în curs de dezvoltare – sunt în pericol. Pescuitul excesiv a devenit, după schimbările climatice, a doua cea mai severă amenințare pentru mările și oceanele noastre și, în curând, este posibil să nu mai existe pești pe care să îi putem captura, înmulți sau consuma.
Din fericire, putem opri pescuitul excesiv. Însă avem nevoie de ajutorul tău.
Mai mult de jumătate din cantitatea de pește pe care o cumperi provine din țări în curs de dezvoltare.
Uniunea Europeană este cel mai mare importator de pește la nivel mondial, mai mult de jumătate din cantitatea importată provenind din țări în curs de dezvoltare din Asia, Africa și alte regiuni, unde supraviețuirea comunităților locale depinde de activitatea de pescuit. Peștele și fructele de mare reprezintă produsele ce fac obiectul celor mai importante tranzacții comerciale la nivel global.
FAPTE CONCRETE
Fiecare român consumă în medie 4 kg de pește pe an, cea mai mare parte din import.
93%
din stocurile de pește din Marea Mediterană fac obiectul pescuitului excesiv
31%
din stocurile de pește la nivel global fac obiectul pescuitului excesiv
800 de milioane de oameni depind de pește pentru a-și asigura sursa de hrană și de venit pentru susținerea propriilor familii. Majoritatea acestor oameni trăiesc în țări în curs de dezvoltare.
În anul 2014, statele membre ale Uniunii Europene cu ieșire la Marea Mediterană importau aproximativ
85%
din cantitatea de pește pe care o consumau
Capturile din activități de pescuit ilegal și nereglementat ar putea să ajungă în curând la un nivel de
26 de milioane de tone
reprezentând mai mult de
30%
din capturile totale anuale la nivel mondial