Suntem,
cu toții,
interconectați

și, împreună, putem schimba ceva în bine.

Într-o economie globală, opțiunile noastre zilnice legate de consumul de produse din pește și fructe de mare generează un impact colosal asupra resurselor marine și asupra oamenilor, indiferent de distanța dintre noi și aceste resurse sau acești oameni. Pescuitul excesiv, realizat cu scopul de a satisface cererea în continuă creștere, reprezintă o amenințare severă, iar guvernele, împreună cu sectorul de pescuit, fac eforturi pentru prevenirea acestei situații. Între timp tu, în calitate de consumator, nu trebuie să renunți la rețetele preferate.
Ceea ce poți face însă este să susții produsele din pește și fructe de mare obținute din surse durabile, prin metode de pescuit care asigură conservarea stocurilor de pește și mijloacele de trai ale oamenilor a căror existență depinde de aceste stocuri.
Poți face o schimbare în bine, astfel:

Cumpără produse din pește și fructe de mare certificate

Caută produse cu etichetă MSC (Marine Stewardship Council),  ASC (Aquaculture Stewardship Council) sau produse ecologice, care garantează că peștele provine din activități de pescuit sau din acvacultură responsabile, certificate ca fiind sustenabile.

Nu consuma puiet de pește

Un pește care nu a ajuns la o anumită dimensiune nu este matur, așadar nu a avut timp să se reproducă. Cere comerciantului de produse pescărești să te asigure că achiziționezi pește adult. Vei sprijini astfel refacerea stocurilor marine.

Experimentează diversitatea gusturilor

Diversitatea consumului de produse din pește și fructe de mare asigură echilibrarea presiunii exercitate asupra resurselor marine. Biodiversitatea întărește ecosistemele. Diversifică-ți consumul – procesul este plăcut și ajută mările și oceanele!

Verifică informațiile de pe etichete

Conform legislației Uniunii Europene, ai dreptul să fii informat cu privire la: numele complet al produsului pe care îl achiziționezi; proveniența produsului; modalitatea de capturare sau de creștere a produsului; starea în care este oferit produsul – în stare proaspătă sau decongelat. Dacă nu găsești aceste informații, întreabă. Și dacă nu primești răspunsurile solicitate, nu cumpăra!