HAMSIA /ANȘOA

Dimensiunea minimă comercializabilă: 9 centimetri
    Perioada de consum: August-Mai
    Informații generale
    Hamsia este un pește planctonovor care trăiește în Mediterana, Marea Neagră și Oceanul Atlantic. Peștii formează bancuri enorme în apropierea țărmului, în special în timpul sezonului cald și al perioadei de reproducere. Vara migrează către nord, înotând aproape de suprafață, în timp ce iarna se întorc în sud, înotând la adâncimi mai mari.
    Hamsia atinge 23 centimetri în lungime și trăiește până la 4 ani. Se hrănește cu plancton, fiind în același timp o resursă importantă de hrană pentru multe alte specii de pești, păsări și mamifere.
    Hamsia se reproduce rapid și cu descendență numeroasă, astfel încât nu sunt foarte vulnerabile la supraexploatare. Dimensiunea stocurilor depinde în mare măsură de condițiile de mediu și starea acestora prezintă o variabilitate naturală ridicată.
    Stocuri
    Starea de sănătate a rezervelor diferă de la o zonă de pescuit la alta. În anumite zone de pescuit, situația curentă a stocurilor de hamsie nu poate fi stabilită datorită lipsei de informații.
    Efecte ecologice
    Hamsia este pescuită cel mai adesea cu năvoade sau traul intermediar. Aceste metode de captură pot cauza, în general, pagube semnificative speciilor vulnerabile dar în majoritatea zonelor acestor specii datele sunt insuficiente cu privire la eventuala captură accidentală de specii în pericol de dispariție, amenințate sau protejate. Implementarea unei interdicții de a arunca capturile accidentale pentru speciile pelagice mici în apele europene ar diminua cantitățile aruncate peste bord în regiunile europene de pescuit. În această regiune, cantitatea de juvenili reținuți și de alte specii accidentale este presupusă a fi mică. În prezent informațiile sunt insuficiente cu privire la impactul asupra ecosistemului. Cu toate acestea, schimbările negative aduse ecosistemului de către pescuitul de hamsie par improbabile dar nu pot fi excluse. Utilizarea adecvată a echipamentului de pescuit ar trebui să fie suficientă pentru a nu cauza un impact asupra habitatelor bentice.

Speciile cu ciclu de viață scurt precum hamsia au un management foarte dificil deoarece măsurile de gestiune a stocurilor trebuie ajustate rapid. Uniunea Europeană a optat pentru un management în care oportunitățile de pescuit pot să se modifice în timpul aceluiași an. Măsuri suplimentare sunt luate pentru Atlanticul de NE, precum închideri de zonă în zonele de reproducere și reduceri ale efortului de pescuit care pot de asemenea să contribuie la îmbunătățirea situației. Zonele din centrul Atlanticului de Est (Maroc, Mauritania) nu au un plan de management și măsuri consecvente. În Marea Neagră și Mediterana, unele țări au implementat o formă de management dar acesta nu este unitar în toată regiunea. În Adriatica s-a introdus recent un plan de management pentru specii pelagice mici dar încă nu se știe dacă acesta este sau nu eficient.