Întrebări frecvente

Ce ar trebui să luați în considerare atunci când cumpărați pește?

Poate fi complicat să faceți o selecție responsabilă, din punct de vedere ecologic, a produselor din pește, așa că vă oferim câteva sfaturi pentru a vă ajuta să luați o decizie rapidă:

  1. Alegeți de preferință produsele din pește care sunt clasificate ca verzi în ghidul pentru pești și evitați produsele clasificate ca roșii.
  2. Cumpărați doar atât cât aveți nevoie, când vine vorba de produse din pește, și savurați fructele de mare ca o delicatesă. Cererea de produse din pește este pur și simplu prea mare la nivel global și nu poate fi menținută la nivelul actual.
  3. Căutați etichete ecologice de încredere, deoarece aceasta garantează trasabilitatea produsului. Pentru peștii de crescătorie, uitați-vă după eticheta ASC (Aquaculture Stewardship Council). Pentru peștii capturați din sălbăticie, eticheta MSC (Marine Stewardship Council) este în prezent cel mai cuprinzător standard.
  4. Dacă cumpărați creveți tropicali, pangasius sau tilapia, vă rugăm să cumpărați numai produse certificate!
  5. Alegeți peștii capturați sau crescuți prin metode ecologice, de ex. acvacultură organică sau metode selective de pescuit, cum ar pescuitul la undiță.
  6. Alegeți pești mai mici, cum ar fi heringul sau hamsia, în comparație cu peștii răpitori mari, cum ar fi pește-spadă sau rechinii. Peștii precum tonul, codul, somonul și peștele-spadă sunt la mare căutare și, prin urmare, sunt de obicei pescuiți excesiv. Femelele mari, mai în vârstă, sunt cele mai productive și, prin urmare, extrem de importante de menținut în apă pentru a asigura populația durabilă a speciilor lor. În plus, peștii răpitori mai mari și mai în vârstă sunt deseori contaminați cu metale grele și, prin urmare, nu sunt recomandați pentru consum.
  7. În cazul peștilor de crescătorie, ar trebui să alegeți pești „vegeterieni” precum crapul sau speciile care au nevoie de puțin pește sau deloc în hrana lor, cum ar fi somnul, pangasiusul sau tilapia. Evitați peștii prădători de crescătorie, cum ar fi dorado/ Mahi Mahi sau bibanul de mare, deoarece sunt hrăniți cu făină de pește, ceea ce pune presiune asupra stocurilor de pești sălbatici. De asemenea, produsele marine, cum ar fi algele, vă reduc amprenta ecologică în comparație cu consumul de pește.
Ce înseamnă clasificarea „alegere bună” (verde)?

Recomandăm consumatorilor și comercianților cu amănuntul să cumpere numai produse din pește care sunt listate cu un punct verde (alegere bună) în ghidul nostru pentru pești. Această etichetă înseamnă că stocurile de pești sunt stabile / nu sunt pescuit în exces și / sau că peștii sunt capturați sau crescuți folosind metode durabile.

Dacă produsele din pește din categoria alegere bună / verde nu sunt disponibile, produsele din pește clasificate drept portocalii pot fi ocazional o alternativă. Produsele din pește clasificate drept roșii trebuie întotdeauna evitate, deoarece aceste specii sunt pescuite excesiv și / sau că metodele de pescuit / creștere utilizate sunt dăunătoare pentru mediul marin.

Cum puteți găsi eticheta potrivită?

Informațiile următoare trebiue să fie prezente, conform legii, pentru peștele proaspăt, precum și pentru produsele conservate și congelate: denumire comercială, denumire științifică, zonă de pescuit și unelte de pescuit. Cu aceste informații puteți găsi clasificarea/ eticheta corespunzătoare în ghidul nostru pentru pești.

Care este originea acestei clasificări?

Toate recomandările (verde, portocaliu, roșu) din Ghidul de pește WWF se bazează pe metode științifice de evaluare.

Metodele verifică și evaluează starea stocului de pește, impactul metodei de pescuit asupra mediului și eficacitatea managementului pescuitului. În acvacultură, sunt revizuite și utilizarea apei, a energiei, a furajelor și aspectele sociale. Cu toate acestea, metodele noastre nu evaluează și nu asigură un lanț de aprovizionare legal sau trasabil.

Metodologiile noastre de evaluare a sustenabilității peștilor de crescătorie și captură sălbatică (atât marină, cât și de apă dulce) sunt actualizate periodic.

Peștele și produsele din pește locale sunt cea mai bună opțiune?

Local nu înseamnă neapărat sustenabil. De asemenea, speciile de pești locali pot fi pescuite excesiv (de exemplu, cod din Marea Nordului și Marea Baltică) sau pot fi crescute / capturate folosind metode distructive. Prin urmare, înainte de a cumpăra pește local, căutați informații pentru a decide daca este sustenabil. Nu uitați să căutați în ghidul pentru pești și să cumpărați numai dacă este din categoria verde.

Din perspectiva gazelor cu efect de seră, peștele proaspăt de la piața locală este adesea cea mai bună alegere, deoarece transportul cu avionul implică o amprentă mare de carbon. Mai multe informații despre legătura dintre consumul de pește și climă pot fi găsite aici: https://www.fishforward.eu/en/finprint/

Ce înseamnă etichetele eco/ certificările?

WWF sprijină sisteme de certificare independente care recunosc și susțin producția responsabilă a produselor din pește. Certificarea este un stimulent important pentru pescuit și ferme pentru a lucra sustenabil. Oferă transparență și trasabilitate, care s-a dovedit a fi un mijloc eficient de prevenire a capturilor ilegale de pește. Și, desigur, schemele de etichetare ecologică oferă consumatorilor îndrumări pentru a-i ajuta să facă alegeri mai bune.

Există multe etichete ecologice disponibile astăzi și nu toate sunt credibile sau eficiente.

În general, WWF consideră următoarele scheme de certificare ca o garanție a produselor din pește legale, trasabile și produse în mod responsabil:

  • Bio/Organic
  • Naturland
  • ASC
  • MSC

Cu toate acestea, există ferme certificate de pescuit și acvacultură care nu îndeplinesc așteptările WWF pentru pescuit durabil. Vedem deficiențe clare în MSC și a existat un număr tot mai mare de plângeri depuse de WWF cu privire la certificările MSC individuale. Ne străduim în permanență să îmbunătățim calitatea sistemelor de certificare pentru produsele din pește, pentru a menține credibilitatea acestor sisteme.

Deoarece certificările menționate mai sus asigură un lanț de aprovizionare legal și trasabil, produsele certificate sunt preferabile produselor necertificate, mai ales dacă produsele din pește sunt calificate verzi în Ghidul WWF pentru pește.